Az egészségpénztárak a munkahelyi cafeteria rendszer egyik elemét jelentik (a cég számára ez kevesebbe kerül, mint ha ugyanazt az összeget bérként fizetné ki). Aki ezt választja, annak munkáltatója a jelzett summát minden hónapban átutalja a kiválasztott pénztárba. A számlán levő pénz azonnal költhető. Alapvetően egészségügyi és egészségmegőrző kiadásokra lehet róla fizetni.

Hogyan válasszak?

Az egészségpénztárak alapvetően pénzügyi intézmények. A költséglevonást (amiből a kassza biztosítja saját működését és eleget tesz az előírásoknak) a különböző szolgáltatóknál szerezhető kedvezmények – és persze a kedvezőbb adózás – ellensúlyozhatják. A tapasztalat szerint a szolgáltatók minden pénztárnak megadják ugyanazt az árengedményt. Központi adatbázis sajnos nincs, mert sokszor üzletenként eltérő ez az előny. A konkrét kedvezményekről így az adott pénztár honapján lehet (ha lehet) informálódni. És már a választási szempontoknál tartunk. A pénztáraknál fontos lehet például az ügyfélszolgálati rendszer, a számlák utalási ideje, de a legjobban persze a díjterhelés fogható meg.

Az egyéni tagdíjbefizetésekre jelenleg 20 százalékos, legfeljebb évi 150 ezer forint kedvezmény vehető igénybe. További 10 százalékos extra adókedvezményt kaphat mindenki, aki pénzét egészségpénztári számláján két évre leköti. A számláról a közvetlen hozzátartozók is költhetnek, a rajta levő pénz pedig örökölhető. A munkáltatók kedvezményesen 2016-ban legfeljebb 33,3 ezer forintot adhatnak egészségpénztárba dolgozójuknak (a 200 ezer forintos korlát feletti részre magasabb az adó, de az így is kedvezőbben adózik a munkabérnél).
 

Kalkulátor

Megnézheti, mennyi gyűlhet egy év alatt egészségpénztári számláján a különböző pénztáraknál, ha egyetlen fillért sem költene. A sorrendet a belépési költségek figyelmen kívül hagyásával, a havi minimálisan fizetendő tagdíjat is figyelembe véve állítottuk fel.

Havonta a munkáltatótól érkező befizetés

mehet
További cikkek